Boek
Frans

Accident nocturne : roman

Patrick Modiano (auteur)

Accident nocturne : roman

In de reeks:
Nrf
Op zoek naar de jonge vrouw die hem 's nachts heeft aangereden dwaalt een jongeman door het Parijs van de jaren zestig, terwijl flarden herinneringen ronddwalen in zijn gedesorie͏̈nteerde geest.
Extra onderwerp
geheugen, autobiografieën
Titel
Accident nocturne : roman
Auteur
Patrick Modiano
Taal
Frans
Uitgever
Plaats van uitgave onbekend: Gallimard, 2003
147 p.
ISBN
2-07-073455-2

Besprekingen

Een nachtelijk verkeersongeluk is het startpunt voor een langdurige dooltocht door het Parijs van de jaren '60, een sfeerrijke achtergrond die regelmatig terugkeert in het werk van Modiano (1945). Een anonieme jongeman gaat, na behandeld te zijn voor zijn verwonding, op zoek naar de vrouw die de groene Fiat bestuurde, waarbij flarden herinneringen uit nabij en ver verleden, onderling associatief verbonden, in zijn gedesoriënteerde geest rondwaren. Het is een afrekening ook met dat verleden, met zijn vader, met zijn moeder, zonder dat hij daarmee vooralsnog zijn plaats in het heden weet te vinden. Dat lijkt pas te gebeuren als hij inderdaad de jonge vrouw en leeftijdgenote terugvindt en met haar in de lift (frappant: hetzelfde beeld gebruikt Christian Oster in zijn charmante roman 'Dans le train'*) wellicht naar de zevende hemel stijgt. De twintigste roman van Modiano resumeert als het ware de intenties van de auteur en suggereert aldus de afronding van een traject. Duidelijke druk.

Over Patrick Modiano

Jean Patrick Modiano (Boulogne-Billancourt, 30 juli 1945) is een Franse schrijver en de winnaar van de Nobelprijs voor de Literatuur 2014. Eerder werd Modiano reeds gelauwerd met onder meer de Grand Prix du Roman van de Académie française (1972) en de prestigieuze Prix Goncourt (1978).

Modiano is de zoon van Louisa Colpijn, een Belgische actrice, en Albert Modiano, een uit het Egyptische Alexandrië afkomstige Joods-Italiaanse man, die elkaar in 1942 in bezet Parijs ontmoetten. Modiano had een vrij eenzame jeugd: zijn ouders waren veel afwezig, zijn broertje stierf op jonge leeftijd en hij zat jaren op strenge katholieke kostscholen. Hij bracht een groot deel van zijn tijd door met het lezen van boeken van schrijvers zoals Louis-Ferdinand Céline, Gustave Flaubert en Marcel Proust (met die laatste wordt hij vaak vergeleken). Op een van zijn scholen kreeg hij les van Raymond Queneau, die hem onder zijn hoede nam en later introduceerde in de literaire wereld door hem mee …Lees verder op Wikipedia