Infoavond Pleegzorg

Kom op donderdagavond 21 november vanaf 20u alles over Pleegzorg te weten in Bib Oostmalle. 

Kristel Van Laere en haar pleegdochter Lindsy delen hun ervaringen als pleegouder. Tussendoor zorgen Iris en de Side Effects voor een streepje muziek. Iedereen is van harte welkom!

Kristel Van Laere (55) is al meer dan 25 jaar pleegouder in Malle.

"Een plaatsje in je hart en je huis volstaat."

Meer dan 7 000 kinderen en jongeren in een moeilijke thuissituatie en volwassenen met een beperking of psychiatrische problematiek wonen in een pleeggezin in Vlaanderen. Vaak omdat hun ouders voor korte of lange tijd niet voor hen kunnen zorgen. Begin dit jaar engageerde Malle zich als Pleegzorggemeente. Samen met Pleegzorg willen we enerzijds de zeven pleeggezinnen in onze gemeente ondersteunen en anderzijds ook andere Mallenaren warm maken om zich kandidaat te stellen al pleegouder. Om te weten wat die rol als pleegouder zoal inhoudt, gingen wij op bezoek bij kristel van Laere en Lindsy, respectievelijk pleegmoeder en pleegdochter in Malle. “Je hoeft geen specifieke kwaliteiten te hebben als pleegouder. Een plaatsje in je hart en je huis volstaat.”

foto Kristel.jpg

We zijn te gast in het gezellige appartement van Lindsy (23) in Oostmalle. Ze is afkomstig uit Merksem, maar op tweejarige leeftijd kwam ze bij pleegmoeder Kristel terecht. 20 jaar later blijkt dat beide dames nog steeds een innige band hebben. Samen vertellen ze over hun ervaringen en het parcours dat ze de afgelopen jaren hebben afgelegd.

Kristel, weet je nog wat je er destijds toe heeft aangezet om je te engageren als pleegouder?

Kristel: “De broer van mijn man heeft ook pleegkinderen en dat fascineerde me wel. Ook het feit dat ik eigenlijk zelf geen kinderen kon krijgen heeft meegespeeld. Al draaide het uiteindelijk toch anders uit, want enkele maanden nadat Erik, ons eerste pleegkind, bij ons kwam inwonen, ontdekte ik dat ik zwanger was. Negen maanden later is onze zoon Michiel geboren. Intussen is hij er 26.”

Je biologische zoon heeft je niet weerhouden om je later nog over andere pleegkinderen te ontfermen?

Kristel: “Ons eerste pleegkind Erik is op 8-jarige leeftijd overleden aan kanker. Aanvankelijk hebben we getwijfeld of we een pleeggezin zouden blijven, maar toen we een jaar later de vraag kregen om Lindsy en haar zus in huis te nemen, hebben we toch opnieuw toegezegd. Ik werk zelf in de zorgsector, dus dat zal er ook wel mee te maken hebben dat pleegzorg mij altijd heeft aangesproken.”

Lindsy: “Ik ben blij dat ik dankzij pleegzorg bij jou terecht ben gekomen. Ik heb van jullie alle kansen gekregen, die ik anders wellicht nooit gehad zou hebben. Ik beschouw jou ook echt als mijn moeke.”

Dat is een mooi compliment, Kristel.

Kristel: “Amai nog niet. Dat is het mooiste compliment dat je als pleegouder van je pleegkind kan krijgen. Lindsy weet ook dat zij mijn kind is. Zowel voor haar als voor mijn zoon Michiel geldt: als ze hulp nodig hebben, zal ik voor hen allebei even snel klaar staan.”

Wat zijn zo de struikelblokken van pleegzorg? Ik denk bijvoorbeeld aan het feit dat je de rol van biologische mama niet kan overnemen bij het opvoeden van een pleegkind.

Kristel: ”Dat klopt. Maar toch heb ik op dat vlak nooit grote problemen ervaren; Uiteraard is opvoeden nooit allemaal rozengeur en maneschijn, maar dat is bij een biologisch kind net hetzelfde. Al wil ik er zeker bij vermelden dat we als pleegouders altijd op de hulp van Pleegzorg kunnen rekenen als we met iets zitten.”

Ik denk dat je terecht trots mag zijn hoe jij Lindsy hebt grootgebracht.

Kristel: “Ja, ik vind het geweldig welke weg we samen hebben afgelegd. Ze heeft sinds juni een eigen stekje en werkt voltijds. Ik ben fier op hoe ze nu haar eigen boontjes dopt.”

Lindsy: “En omgekeerd ben ik ook fier op moeke, want zonder haar was ik niet wie ik nu ben. Dankzij moeke kon ik naar school gaan, op vakantie gaan en uiteindelijk gaan werken. Dat zou me zonder haar nooit gelukt zijn. Ik zal haar daar altijd dankbaar voor blijven.”

Moet je over specifieke kwaliteiten beschikken om een goeie pleegouder te zijn?

Kristel: “ Ik ben verzorgende van beroep en mijn man is technieker bij De Lijn. Wij hebben geen enkele medische scholing of achtergrond, dus ik denk niet dat je iets speciaal moet kunnen. Een kind graag zien is natuurlijk het belangrijkste. En een plaatsje in je hart en in je huis hebben is al genoeg. Meer hadden wij ook niet toen we destijds begonnen.”

Toch is er nog altijd een groot tekort aan pleeggezinnen?

Kristel: “Volgens mij zijn er nog te veel mensen die schrik hebben om die verantwoordelijkheid als pleegouder op te nemen. Belangrijk om weten is dat Pleegzorg echt goeie ondersteuning biedt en bij moeilijkheden meteen op zoek gaat naar oplossingen. Ik heb ook altijd gezegd dat mijn huwelijk en mijn zoon niet mochten lijden onder het feit dat wij een pleeggezin werden.”

Maar evengoed klikt het soms zo goed dat pleegkinderen zelfs na hun 18e willen blijven…

Kristel: “Toen Lindsy 18 werd, mocht ze in principe volledig op eigen benen staan, maar ze heeft een formulier ondertekend dat ze vrijwillig bij ons wilde blijven wonen. Zo slecht zal het dan wel niet zijn zeker (lacht).”

Lindsy: “Ik voel me nog steeds heel goed in dit gezin en hoop hier nog lang te mogen blijven wonen. En daarnaast hoop ik ook dat we met dit interview mensen warm gemaakt hebben om zich kandidaat te stellen als pleegouder. Voor kinderen zoals ik is pleegzorg een geschenk uit de hemel.”

ondertekening burgmeester.jpg
In april tekende burgemeester Harry hendrickx het charter waarbij Malle zich engageert als pleegzorggemeente.

Infoavond rond pleegzorg op 21 november.

Heeft dit interview je interesse in pleegzorg aangewakkerd? Of wil je nog meer te weten komen over de rol en ervaringen als pleegouder? Dan hebben we goed nieuws want in het kader van de Week van de Pleegzorg (15-24 november) organiseert het gemeentebestuur in samenwerking met Pleegzorg op donderdag 21 november vanaf 20u in de bibliotheek van Oostmalle een infoavond rond pleegzorg.

Kristel Van Laere en haar pleegdochter Lindsy zullen daar ook aanwezig zijn om hun ervaringen als pleegouder te delen. Tussendoor zorgen Iris en de Side Effects voor een streepje muziek. Iedereen is van harte welkom!

Voor meer informatie rond pleegzorg kan je terecht bij Pleegzorg, via het gratis nummer 0800 30 181 of de website www.pleegzorgvlaanderen.be/antwerpen.